انتخاب های شما برای زیبایی دندان ها:
- سفید کردن دندانها
- ونیرها ی دندانی ( تغیر رنگ و فرم و سایز دندان)
- تقویت و بازسازی لبخند
- پر کردنی های همرنگ دندان
- روکش های تمام سرامیکی جدید
- ترمیم های متصل شونده ی زیبایی
سفید کردن دندان ها:
به طور کلی به دو روش میتوان دندانها را سفیدتر کرد:
یک راه افزودن یک لایه خارجی به سطح دندان است. این لایه میتواند ماده ترمیمی کامپوزیت باشد یا یک لایه چینی که به آن «لامینیت» میگوییم. این روش سفید کردن مانند چسباندن ناخن مصنوعی روی ناخنهای طبیعی است. بر حسب مورد ممکن است نیازی به تراشیدن دندان نباشد.
در روش دیگر سفید کردن، که به آن «بلیچینگ» میگوییم، چیزی به ساختار دندان اضافه نمیشود و طی آن به دنبال یک واکنش شیمیایی، مولکولهای رنگ نسوج دندانی، دستخوش تجزیه میشوند. در واقع این روش مانند استفاده از وایتکس است و میتوان آن را سفید کردن شیمیایی نامید. در حالی که لامینیت را میتوان سفید کردن فیزیکی در نظر گرفت. بدیهی است که امکان تغییر فرم دندانها با هر دو روش لامینیت وجود دارد ولی با بلیچینگ فقط امکان تغییر رنگ وجود دارد
بلیچینگ
بلیچینگ به دو روش کلی داخل مطب و در خانه انجام میشود.
در نوع داخل مطب معمولا از غلظتهای بالای ماده سفید کننده استفاده میشود که همین امر لزوم ایزولاسیون مناسب و محافظت از نسوج نرم دهانی و صورتی را به دنبال دارد. این ماده سوزاننده است و میتواند باعث آسیب این نسوج شود. روش داخل مطب به طور معمول درسه چهار جلسه با فاصله یک هفته تاثیر عمده خود را میگذارد.
در روش بلیچینگ در خانه، بعد از اینکه دندانپزشک قالب دندانها را میگیرد، وسیلهای ساخته میشود که به آن تری بلیچینگ میگوییم. این وسیله به شکل دندانها و شفاف است. بیمار باید هر شب یا هر روز طبق دستور، ماده بلیچینگ را درون تری و در نواحی مربوط به هر دندان قرار دهد و تری را روی دندانها بگذارد. به طور معمول و در بیشتر افراد، زمان لازم جهت سفیدشدن دندانها دو هفته تا شش هفته است. هرچند ممکن است در بعضی افراد بسته به عامل بد رنگی دندان، این مدت زمان بیشتر باشد.
ونیر چیست ؟
نوعی ترمیم است که بیشتر جهت زیبایی دندان استفاده می شود . معمولا افرادی مثل بازیگران سینما / خوانندگان و ستاره های هنری در مجریان تلویزیون و حتی بعضی از سیاستمداران که لبخندهای زیبایی دارند از ونیرها جهت زیباتر شدن دندانهایشان استفاده می کنند. ونیر که از جنس سرامیک یا کامپوزیت های دندانی (ترمیم های همرنگ دندان) ساخته می شوند مثل یک پوسته ای نازک روی دندان بیمار قرار می گیرد( شبیه ناخن مصنوعی که روی ناخن طبیعی چسبانده می شود و باعث زیبایی ناخن ها می شود)
ونیرهای سرامیکی به علت مشکلاتی که در حین ساخت و نصب دارند و همچنین به این علت که دندان بیمار در آن تراش می خورد و یک درمان غیرقابل برگشت هستند طرفداران کمتری دارند ولی دسته دوم که ونیرهای کامپوزیتی هستند در این مبحث معرفی می شوند…..
۱- برای درمان بد رنگی ها و اصلاح لکه ها یا خطوط زرد و قهوه ای و سفسد که روی بعضی دندان هاست و در اثر زیادی فلوراید آب آشامیدنی بوجود می آیند. می توان براحتی با استفاده از یک لایه کامپوزیت با رنگ سفید و روشن روی دندان را پوشاند و رنگ روشن و زیبایی را بوجود آورد.
۲- یکی دیگر از مشکلاتی که معمولا براحتی با ونیرهای کامپوزیتی حل می شود بستن فاصله بین دندانی (دیاستم) توسط این ترمیم ها می باشد. این فواصل بین دندانی که نمای نا زیبایی ایجاد می کند خیلی راحت و سریع (طی یک جلسه یک ساعته) و با هزینه ای اندک برای همیشه برطرف می شوند و پس از درمان لبخند بسیار زیبایی برای بیمار ایجاد می کند.
۳- از دیگر معایبی که به راحتی با این درمان برطرف می شود رفع نامنظمی های دندان جلو در مواردی است که این نامرتبیها خیلی کم هستند و بیمار تمایلی برای انجام ارتودنسی ندارد. در مواردی که دندانی به شدت نامرتب باشند بایستی حتما توسط ارتودنسی مرتب شوند ولی در مواردی جزیی یا مواردی که فقط یک دندان از ردیف خارج است می توان با تراش آن دندان و ترمیم های کامپوزیتی با راحتی و خیلی سریع (طی یک جلسه یک ساعته) و با هزینه اندک برای همیشه این مساله را حل کرد.
۴- یکی دیگر از مواردی که می توان با استفاده از ونیرهای کامپوزیتی لبخندی زیباتر ایجاد کرد وقتی است که بعضی از دندانها کوتاه یا کوچک هستند و باعث نمای نا منظمی در لبخند می شوند که براحتی می توان با کامپوزیت حجم یا طول آن دندانها را زیاد کرد و تناسب را بین اندازه دندانها برقرار کرد.
۵- از دیگر مسائلی که می توان با کامپوزیت براحتی حل کرد ترمیم دندانهای شکسته یا لب پر شده است که اگر با دقت و ظرافت کار شود پس از درمان اصلا قابل تشخیص نخواهد بود .
روکشهای زیرکونیا ( zirconium crowns)
و اما روکشهای زیرکونیا ( روکش زیرکونیوم ) ،از لحاظ ساختاری مشابه pfm است با این تفاوت که به جای استفاده از فلز در مرکز روکش از زیرکونیوم استفاده میشود که رنگ آن سفید است ولی استحکام آن به اندازه و یا حتی بیشتر از آلیاژهای فلزی است.
مزایا
- فیتنس عالی،
- استحکام بالا در هر نقطه از دهان.
- زیبایی دندانهای طبیعی را احیا میکند،
- سیاهی لبه لثه که در روکشهای pfm بسیار شایع است در آن دیده نمیشود.
- در افرادی که آلرژی فلزی دارند قابل استفاده است.
روکشهای pfm ترکیب سرامیک و فلز ( چینی باند شده به فلز )
آنچه که امروزه به عنوان روکش به صورت غالب در مطبهای دندانپزشکی استفاده میشود همین نوع روکش است.در واقع بخش فلزی دور تا دور دندان را پوشش میدهد و به عنوان بخش هسته ای استحکام روکش را سبب میشود و پرسلن یا چینی روی آن ،زیبایی روکش را منجر میشود. در واقع ترکیبی از زیبایی و استحکام.
مزایا
- استحکام بالا تر در مقایسه با تمام سرامیک ها،
- فیتنس خوب فلز با دندان ( عمر این روکشها از تمام فلزها کمتر و از تمام سرامیکها بیشتر است. )
معایب
- سایش دندان مقابل در مواردی که گلیز روکش از بین رفته است.
- احتمال ترک یا پریدگی چینی روکش.( اگر کم باشد ترمیم با کامپوزیت و اگر زیاد باشد تعویض روکش مدنظر قرار میگیرد. )
- بعضی موارد فلز لبه روکش دیده میشود ، به ویژه بعد از تحلیل لثه که این اتفاق مهمی است به ویژه در دندانهای قدامی.
- ضخامت بالاتری از دندان تراش میخورد.