دندانپزشکی تحت بیهوشی

گاهی اوقات افرادی که می‌خواهند ایمپلنت دندان بکارند ممکن است استخوان فک مناسبی برای پشتیبانی از ایمپلنت دندان  نداشته باشند.در چنین شرایطی افزایش و تقویت استخوان باید پیش از کاشت ایمپلنت دندان انجام شود. هدف از این کار تقویت استخوان و ساختار نگهدارنده ایمپلنت دندان است.اغلب تقویت استخوان با پیوند استخوان انجام شود که در آن مواد پیوند استخوان در مرحله کاشت ایمپلنت دندان اضافه شده و پس از مدتی استخوان جدید تشکیل می‌شود.

دلایل تقویت استخوان فک :

برای این که استخوان فک بتواند ایمپلنت دندان را سال‌های سال محکم نگه دارد باید سالم بوده و حجم و تراکم کافی داشته باشد.در صورتی که مشکلات دندانپزشکی مانند بیماری لثه (التهاب و عفونت لثه)، جراحت در ناحیه صورت و فک و از این قبیل مشکلات داشته ‌باشید ممکن است کیفیت استخوان فک تان برای کاشت ایمپلنت دندان مناسب نباشد.همچنین افرادی که مدت زیادی از کشیدن دندان شان می‌گذرد یا سال‌های زیادی است که دندان مصنوعی استفاده می‌کنند احتمالاً تراکم و حجم استخوان شان برای پشتیبانی ایمپلنت دندان کفایت نمی‌کند.

پیوند استخوان فک چگونه است؟

عمل پیوند استخوان امروزه بدون درد انجام می‌شود و روشی بسیار کم تهاجمی تر از گذشته است. عمل پبوند استخوان را می‌توان در مطب مجهز دندانپزشکی نیز انجام داد. ممکن است دندانپزشکی تصمیم بگیرد عمل افزایش استخوان را هم‌زمان با کشیدن دندان انجام دهد.این کار به التیام سریع تر بافت‌ها کمک می‌کند. برای بیمارانی که مدت زیادی است که دندان شان را از دست داده‌ اند، ابتدا بی حسی موضعی تزریق می شود و سپس برشی در بافت لثه ایجاد میشود تا دندانپزشک به استخوان فک دسترسی پیدا کند.سپس مواد پیوند استخوان به استخوان نمایان شده افزوده میشود که حاوی کلاژن و پروتئین هایی است که رشد استخوان را تقویت می نمایند. سپس این ناحیه با بخیه بسته میشود.هنگامی که استخوان جدید رشد میکند، جایگزین مواد پیوندی میشود. مواد پیوندی به طور کامل جذب میشود.استخوان جدید چند هفته تا نه ماه طول میکشد تا التیام پیدا کند و آماده کاشت ایمپلنت دندان شود. مدت زمان دقیق آن بستگی به میزان پیوند و شرایط استخوان دارد.

مواد پیوند استخوان از کجا به دست می آید؟

اولین روش پیوند اتوگرافت است که در آن استخوان از خود بیمار دریافت میشود. مواد مورد استفاده برای پیوند ممکن است به صورت یک قطعه استخوان از جای دیگری از بدن بیمار مانند چانه، ران یا ساق برداشته شود.در برخی موارد متخصص تحت بی حسی موضعی استخوان را برداشت میکند اما در صورتی که قرار باشد استخوان از ران برداشته شود باید جراحی در بیمارستان تحت بیهوشی عمومی صورت بگیرد.روش های دیگر تهیه مواد پیوند استخوان عبارتند از برداشت از بدن انسان دیگر یا جسد که به آن آلوگرافت گفته میشود.نوع سوم پیوند زنوگرافت است که معمولا از حیواناتی مانند گاو دریافت میشود.نوع چهارم پیوند آلوپلاست است که مواد سنتزی یا مصنوعی ساخته شده در آزمایشگاه می باشد.استخوان برداشت شده باید به دقت ضد عفونی و فراوری شود تا اطمینان حاصل شود هیچ گونه باکتری یا بیماری به فرد دریافت کننده پیوند منتقل نمیشود.استخوان سنتزی و غیر سنتزی را میتوان تحت بی حسی موضعی در مطب دندانپزشکی استفاده کرد.

نکات اساسی درباره کاشت ایمپلنت دندان :

  • عدم آسیب ایمپلنت دندان به استخوان فک :

    ایمپلنت دندان به دلیل اینکه از جنس تیتانیوم است در بدن کاملا خنثی عمل می‌کند و برای بدن هیچ‌گونه واکنش مضری ایجاد نمی‌کند و تمایل دارد با تغییراتی که در سطح آن ایجاد شده، جذب استخوان فک شود.ایمپلنت‌ دندان ها از ادامه تحلیل استخوان فک نیز جلوگیری می‌کند و در استخوان هیچ واکنشی ایجاد نمی‌کند.

  • ایمپلنت دندان موجب درد و ناراحتی نمی‌شود :

    درمان ایمپلنت دندان در محیطی استریل انجام می‌شود و نسبت به دیگر جراحی‌های دهان و دندان کاملا بدون درد و ناراحتی است و اگر دستورات پزشک رعایت شود این درمان به راحتی انجام می‌شود.

  • جراحی ایمپلنت دندان را می‌توان همزمان با کشیدن دندان انجام داد :

    معمولا دندان‌هایی که نمی‌توان از آن ها نگهداری کرد، کشیده می‌شوند و ۲ تا ۳ ماه پس از آن استخوان سازی در قسمت بدون دندان انجام می‌شود اما در بعضی شرایط ممکن است دندانپزشک تشخیص دهد ریشه دندان دچار عفونت فعال نیست و می‌توان همزمان با کشیدن دندان ایمپلنت دندان انجام شود. در این روش بی‌حسی و جراحی در یک مرحله انجام می‌شود و زمان درمان طولانی نمی‌شود.

  • درمان ایمپلنت دندان برای برخی افراد نباید انجام شود :

    درمان ایمپلنت دندان در اغلب افراد انجام می شود و محدودیت ندارد مگر در مواقع بسیار کم مثل بیمارانی که دیابت کنترل نشده دارند و بیمارانی که تحت رادیوتراپی هستند  و بیمارانی که  مدت طولانی تحت درمان بیس فسفونات بوده اند. تجویز ایمپلنت دندان برای این افراد به تشخیص پزشک بستگی دارد.